Pages

15.12.11

Parmesan Baguettes



Resepi asal: Baguettes with sesame seeds. Saya tukar sesame seed dengan shaved parmesan cheese.
Sumber resepi: Buku resepi yang ada dalam kotak breadmaker

Bahan2 (untuk 4 baguettes):
Air - 185ml
Garam - 3/4 sudu teh (tukar 1/2 sudu teh kalau letak parmesan, masin la pulak nanti)
Gula - 1 sudu teh
Tepung roti - 250 gm
Yis kering - 3/4 sudu teh
Sesame seed - 50 gm (saya tukar dengan parmesan, dan cuma letak 30gm sebab takut kang terlebih masin)

Cara2:
Masukkan semua bahan2 di dalam breadmaker kecuali sesame seed/parmesan. Masuk ikut urutan: air, garam, gula, tepung, yis.
Switch on breadmaker. Lepas lebih kurang 20 minit, masukkan sesame/parmesan. Selalunya breadmaker ada bunyik beep, masa bunyik beep ni la masukkan.
Dah lepas doh tu rehat & naik & mesin anda dah beep lagi sekali, keluarkan doh dan bahagikan kepada 4 bahagian (buat bentuk lonjong).
Sapu air sedikit biar lembab, taruk la sesame/parmesan atas tu. Ambil pisau, kelar sedikit atas roti. Saya kelar tak berapa dalam..so tak nampak sangat corak bila dah bakar.

Kalau nak sambung bakar dekat oven, masuk la dalam oven. Tak tau berapa suhu & berapa lama sebab saya sambung masak dalam breadmaker.

Hasilnya..macam dalam gambar lah. Yang penting, anak2 saya suka makan. Ada tanya boleh tak simpan sikit untuk dia nak makan masa breakfast nanti :)

Arini nak try buat flat bread pulak. Kalau rajin laa..hehehee

3 comments:

  1. Akak,
    Sure sedapkan sampai ada yang mintak simpan
    untuk breakfast nnt..

    ReplyDelete
  2. ada ek bread maker? haha~ ingatkan tadi toaster tu.. hihi~ nampak sangat tak tau. maaf la kite tak biasa dgn makanan barat. Mak kite marah kalau makan megi pun. ok, lupakan saja. saja nak menggedik. haha~

    nak buat guna oven boleh? =)

    ReplyDelete