Pages

26.12.11

Buttery Yeast Rolls

Ni dah buat minggu lepas dah, tapi asyik la lupa nak buat jadi entry.

Memang cari resepi roti jenis yang dorang serve kat steakhouse macam kat Victoria Station tu. Roti yang dorang serve lepas amik order. Sedapp, tapi selalunya dapat seketul sorang aje. Nak mintak lagi malu...so macam saya ada anak 2 kengkadang dapat la makan anak punya. Tu dedulu la time dorang lom pandai makan. Tapi sekarang ni boleh jugak buat alasan mintak tambah roti sebab anak yang nak makan. Heheeee..

Kasihan, oven saya bakar tak sekata..ada area gelap, ada area cerah
Okay, dah sediakan pen dan kertas? Resepinya adalah seperti berikut ya ibu2..

Bahan-bahan
1/2 cup air
1/2 cup susu (suam)
1 biji telur
1/3 cup butter atau planta
1/3 cup gula
1 sudu teh garam
3 3/4 cup tepung gandum (bukan tepung roti)
1 paket yis segera (ataupun 2 1/4 sudu teh)
1/4 cup butter atau planta - cairkan (untuk sapu atas roti)

Cara-cara
1) Campak semua bahan2 (kecuali ingredient yang last - butter) lam bread machine.
2) Pilih setting untuk doh.
3) Bila doh dah ready, bahagikan doh kepada 20 - 24 bahagian. Bentuk-kan bulat2 macam kuih pau. Susun dalam pan yang dah di greased.
4) Sapu butter/planta cair atas bola2 doh.
5) Tutup doh dan biarkan sampai naik - lebih kurang sejam.
6) Bakar roti dalam oven pada suhu 190 celsius. Lebih kurang untuk 15-18 minit.
7) Bila dah keluarkan dari oven, sapu lebihan butter/planta cair atas roti.


Masa bentuk-kan doh saya letak grated cheese kat tengah2
Hasilnya, memang lembut banget. Sebijik okay macam yang dorang serve kat restoren (ni kata suami saya lah). Dan yang paling saya suka, besoknya pun masih lembut. Selalunya roti yang buat sendiri ni besok jadi keras macam batu, kena hangat balik baru bole masuk tekak. Yang ni besok petang keras sikitt aje, tapi masih boleh makan tanpa perlu re-heat balik.

Untuk sesapa nak tengok resepi asal, leh click sini.

11 comments:

  1. Ohh tidak! tengok cheese tu mencair, jiwa raga pun cari gak nih!

    ReplyDelete
  2. wah, pandainya masak..

    nak sikit, nampak sedap

    ReplyDelete
  3. Boleh eh mintak tambah roti tu kat VS? Tak penah try. Bleh ah try nnt. Kekeke.. Awak, sedapnya roti-roti itu...

    ReplyDelete
  4. rajinya... saya ni entah bila nak serajin ini untuk buat roti2 ni... tambah mood cuti-cutian ni... lagilah malas...hehehe

    ReplyDelete
  5. taknak tengok resepi,nak rasa yg panas2 kak..sedapnye..hahah

    ReplyDelete
  6. salin lagi..aduhai nak buatnya tah bila

    ReplyDelete
  7. Salam,
    macam sedap je..masuk list dulu la ya..tggu mood rajin datang

    ReplyDelete
  8. SAlam Cik Sibuk,
    akak dah try roti ni dan sedap serta lembut sgt..nanti nak buat lagi la
    http://umiscupcake.blogspot.com/2012/01/buttery-yeast-rolls-cik-sibuk.html

    ReplyDelete