Pages

20.11.14

Serabi timun jepang dan keju

Finger food (baby led weaning) for my little man..

 
SERABI TIMUN JEPANG DAN KEJU
Bahan-bahan
1 cawan tepung naik sendiri
1 timun jepang, disagat
1/4 cawan keju parmesan, disagat
1/2 cawan keju cheddar, disagat
1/2 cawan susu segar
1/8 cawan minyak zaitun
1 biji telur
Cara-cara
Panaskan ketuhar 180°C (350°F).  Sembur loyang (loyang kek cawan 12 lubang) dengan minyak zaitun.
Masukkan bahan-bahan kering (tepung, timun jepang dan keju) di dalam mangkuk besar, gaul sekata. Buat lubang di tengah tengah adunan.
Masukkan bahan-bahan basah (susu, minyak & telur) di dalam mangkuk kecil. Kocak sehingga sebati menggunakan garfu. Tuang adunan basah di dalam lubang adunan bahan kering (di dalam balang besar).
Gaul adunan kering & basah sehingga sebati. Elakkan daripada terlebih gaul kerana terlebih gaul akan menyebabkan serabi anda menjadi padat dan keras.
Cedok dan masukkan adunan di dalam loyang.
Masukkan di dalam ketuhar, masak selama 20-25 minit sehingga masak. Serabi akan menjadi warna kuning keemasan.
Keluarkan dari ketuhar dan biarkan sejuk seketika. Kemudian keluarkan serabi dari loyang dan biarkan sejuk sepenuhnya di wayar penyejuk.
Nota kaki:
Serabi = muffin
Timun jepang = zucchini aka courgette
 


Translation service thanks to our reliable mr google.

Wa tabik spring orang yang keje kat ofis yang kena tulis surat rasmi dekat kerajaan. Gila susah weh tulis dalam bahasa malaysia.
Bagi orang yang susah nak paham resepi dalam bahasa malaysia..sila rujuk resepi asal dibawah:

 

4 comments:

  1. mcm sedap lak tengok...
    cicah dgn sos...
    kkdg baby's food tu sedap gak oooo hehehehehe..

    ReplyDelete
  2. serabi? puas fikir menatang apa serabi..muffin rupanya..

    ReplyDelete
  3. Dah habis baca entry ni baru serabi tu apa.. ;)

    ReplyDelete