Pages

22.11.14

Non-toys for bubba

Forget spending $$$ to buy babies/toddler toys. Penat la dok lama2 kat babies r us dok pikir toy manaaa la aku nak amik. Belek satu, emm mahal. Letak balik. Belek lagi satu, emm macam tak best. Letak balik. Ulang lagi sepuluh kali. Bila dah beli, bawak balik, baby tak heran pun dengan toy baru dia. Remote control jugakkk yang dia suka main.

My bub's favourite non-toy toy..

Botol mineral kosong..dia dok belek2..ketuk2..gigit2

Sepit baju..dia dok telek2..facinated sungguh dengan sepit baju..masuk mulut gigit2

Remote control. Semua jenis remote control dia suka. Remote control tv/kipas/foxtel/controller game. Sampai dah ada yg jahanam sebab masuk airliur.

Handphone..gigit2..masuk mulut. Btw he only wants the real deal. Bagi handphone mainan kejap ke pegang pastu dah lost interest.

Bukak cable tv punya box, tempat cucuk  card tu. Agaknya dia rasa tera discover benda tu boleh bukak.

Door stopper. First thing dia akan capai kalau masuk bilik. Masuk mulut, gigit2..bawak jalan kehulir kehilir.

Diaper box. Punggah keluar diaper pastu try nak bukak kotak wipes. Dan nak amik plastik buang nappies. Bila orang take away the diaper box nangis mcm kena cubit.

So for his first birthday (coming up next month)..takmo beli toys. Perabih duit je bagi hadiah toys. Dan jugak buat sepah rumah je nanti. I'm planning to get him balloons instead. Ok la belon pun mcm kategori toy jugak kan. Tapi at least rega singgit aje. Kalo pecah bole beli lagi sepuloh. Dan paling penting kalo stress sepah pecahkan je pastu masuk tong sampah.

Btw below are some non-toy ideas hasil kompilasi daripada forum ibu2 yang i join..

Empty clear dvd case
Old handbag filled with keys, etc
Empty mineral water bottle filled with pasta/buttons/foil
Vitamin bottle
Food clips
Pot & spatula
Tissue/wipes box
Laundry basket
Spoon
Keys

Nota penting: sila senantiasa pantau anak anda kalau bagi dia main 'mainan' ni. Toys biasa yang mematuhi safety standards pun takleh bagi anak main sesorang, apatah lagi 'toy' buatan sendiri ni. Lagi2 yang ada parts bole tercabut nanti kang choking hazard pulak.


Ni toy box kat rumah. Bila kemas je mesti dia punggah keluar semua. Dengki betul suka tgk barang sepah2 baru happy. Grrr




8 comments:

  1. hehe sama jer anak kiter pun salam perkenalan nanti singgah blog kiter k danishaurora.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. mmg toy r us mahal.. lya sdri x pernah beli kat situ..rsa cam membazir..tp sini ada kedai mainan murah..
    bab hadiah tu setuju.. lya sblm2 ni x pernah jugak bg hadiah beday mainan kat anak..biasa lg suka beli sesuatu y berguna or manfaat cam baju/buku.. tp 2 thn lepas lya ada beli mainan education, dapur gas memasak y besar tu.. n utk thn ni beli anak patung walaupon x suka bg anak patung. tapi beli jugak , sebab dia dah lama nak anak patung tu. tp murah je.. hehe

    ReplyDelete
  3. keje yg tak penas abis selain lipat baju ialah kemas bakul toys anak kan hahahahaahah....

    ReplyDelete
  4. salam cik sibuk.. baru sempat nak terjah blog awak.

    haa.. memang betul.. masa umur bawah setahun ni, tak de heran pon depa kat menan yg kita beli. tapi tunggu bila dah masuk 2 tahun ke atas, pantang nampak kat kedai nak je.. huhu

    ReplyDelete
  5. Mmg betul, anak saya pun sama, tak minat sgt dgn mainan yg betul2 toys. Botol air mineral kosong, tupperware, topi papa dia, sudu, pinggan plastic dan semua yg takde kaitan dgn mainan dan yg kalau kita tgk pun mcm tak menarik pun. Mungkin sbb dia lagi suka dgn apa yg org dewasa pegang kot.

    ReplyDelete
  6. Lama dah tak beli toy toy bagai tu.....tak de anak kecik dah hihi

    ReplyDelete
  7. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete