Pages

27.11.11

Ayam Goreng Madras

Hari ni En Suami nak masak nasi lemak. Ingatkan bole la lepak arini takyah masak, alih-alih ada special request mintak tolong buat  ayam goreng pulak. Tapi cuma kena buat sampai stage perap ayam aje..En Suami kata takpe nanti dia goreng ayam..heheee

Resepi ni mak saya yang ajar, tatau la dia belajar dari mana.



Bahan-bahannya:
  • Ayam yang dipotong dan dibersihkan (kali ni saya pakai wings aje, dan potong jadik drumet & kepak)
  • Halia * 1/4 inci
  • Bawang putih * - 3 ulas
  • Bawang merah * - 1/2 biji (kalau bawang besar)
  • Serai * - 1 batang
  • Lengkuas* - 1/2 inci
  • Garam - secukup rasa
  • Daun kari - dari setangkai
  • Serbuk Cili - sesedap rasa
  • Telur - sebiji
  • Kelapa parut - lebih kurang dari 1/2 biji kelapa
  • Tepung beras - 2 sudu
  • Kunyit serbuk - 1/2 sudu kecil
Cara-cara:
  1. Blend bahan-bahan bertanda *. Kalau boleh blend tanpa air.
  2. Perap ayam dengan bahan-bahan yang dah blend tadi, sekali dengan semua bahan-bahan yang lain.
  3. Perap at least 2 jam.
  4. Goreng sekali dengan daun kari, hidang panas-panas
Nota kaki: Bahan-bahan semua sesedap rasa aje. Pepandai la nak adjust sendiri ye.

No comments:

Post a Comment