Resepi ni mak saya yang ajar, tatau la dia belajar dari mana.
Bahan-bahannya:
- Ayam yang dipotong dan dibersihkan (kali ni saya pakai wings aje, dan potong jadik drumet & kepak)
 - Halia * 1/4 inci
 - Bawang putih * - 3 ulas
 - Bawang merah * - 1/2 biji (kalau bawang besar)
 - Serai * - 1 batang
 - Lengkuas* - 1/2 inci
 - Garam - secukup rasa
 - Daun kari - dari setangkai
 - Serbuk Cili - sesedap rasa
 - Telur - sebiji
 - Kelapa parut - lebih kurang dari 1/2 biji kelapa
 - Tepung beras - 2 sudu
 - Kunyit serbuk - 1/2 sudu kecil
 
- Blend bahan-bahan bertanda *. Kalau boleh blend tanpa air.
 - Perap ayam dengan bahan-bahan yang dah blend tadi, sekali dengan semua bahan-bahan yang lain.
 - Perap at least 2 jam.
 - Goreng sekali dengan daun kari, hidang panas-panas
 

No comments:
Post a Comment