Resepi ni mak saya yang ajar, tatau la dia belajar dari mana.
Bahan-bahannya:
- Ayam yang dipotong dan dibersihkan (kali ni saya pakai wings aje, dan potong jadik drumet & kepak)
- Halia * 1/4 inci
- Bawang putih * - 3 ulas
- Bawang merah * - 1/2 biji (kalau bawang besar)
- Serai * - 1 batang
- Lengkuas* - 1/2 inci
- Garam - secukup rasa
- Daun kari - dari setangkai
- Serbuk Cili - sesedap rasa
- Telur - sebiji
- Kelapa parut - lebih kurang dari 1/2 biji kelapa
- Tepung beras - 2 sudu
- Kunyit serbuk - 1/2 sudu kecil
- Blend bahan-bahan bertanda *. Kalau boleh blend tanpa air.
- Perap ayam dengan bahan-bahan yang dah blend tadi, sekali dengan semua bahan-bahan yang lain.
- Perap at least 2 jam.
- Goreng sekali dengan daun kari, hidang panas-panas
No comments:
Post a Comment